E-mühür (Elektronik Mühür), elektronik ortamdaki belge paylaşımı yapan tarafların kurumsal kimliklerini güvenli bir şekilde tanımlamak ve doğrulamak amacıyla kullanılan elektronik sertifikadır. Tüzel kişiler (şirket ya da kurum) için üretilen e-Mühür; mali mührün kullanıldığı bütün e-belge uygulamalarında kullanılabilir, aynı zamanda Elektronik Yazışma Paketi (EYP) oluşturan kurum veya kuruluşun kimliğinin doğrulanabilmesine de olanak sağlar. 

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile düzenlenen ve 14 Eylül 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikle hayatımıza giren e-Mühür, belgenin kaynağını ve bütünlüğünü garanti eden bir delil kaydıdır. E-mühür, resmî mühür de dahil olmak üzere her türlü fiziki mühür ile hukuki olarak aynı geçerliliğe sahiptir.

Fiziki doğrulama ve onay süreçlerini elektronik ortama taşıyan e-Mühür; kâğıt kullanımına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdığı için hem doğanın korunmasına katkı sunar hem de maliyetten ciddi oranda tasarruf edilmesini sağlar. TÜRKKEP e-Mühür ile iş ve işlemler büyük oranda hız kazanırken, gereksiz zaman kaybının ve fazla iş gücü harcanmasının önüne geçilir.

TÜRKKEP E-Mühür Avantajları Nelerdir?

Tümüyle elektronik ortam üzerinden yapılan mühürleme işlemleri, kullanıcılarına hızlı ve güvenilir bir işlem olanağı sağlar. TÜRKKEP e-Mühür’ün kullanıcılarına sunduğu avantajları ise şöyle sıralayabiliriz:

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    E-mühür iş ve işlemleri hızlandıran bir sistemdir. Fiziki iş süreçlerinin elektronik ortam üzerinden ilerlemesi sayesinde gereksiz zaman kaybının önüne geçilir.

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    Kurum kaşelerinin elektronik hali olduğu için kurum kaşesi yerine geçer.

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    E-Mühür, mali mühür yerine kullanılacaktır. (GİB onayı beklenmektedir.)

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    TÜRKKEP e-Mühür, hukuki olarak tüm fiziki mühürler ile aynı geçerliliğe sahiptir.

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    E-mühür ile fiziki kaşeye ve kâğıt kullanımına ihtiyaç duyulmadığı için çevreci bir yaklaşım sunar.

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    TÜRKKEP e-Mühür ile doğrulanan ya da onaylanan bir belge, işlemin ardından kesinlikle değiştirilemez. Bu sayede veri bütünlüğü korunur ve doğruluğu garanti altına alınmış olur. Böylece dolandırıcılık gibi riskler de minimum seviyeye iner.

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    E-mühür işlemlerinde kullanıcının kimliği, elektronik ortam üzerinden doğrulanmış olur.

  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)

    E-mühür iş ve işlemlerin hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlar.

E-Mühür

TÜRKKEP E-Mühür Kullanım Alanları Nelerdir?

e-Mühür; kamu kurumları, özel şirketler ve şahıs şirketleri tarafından birçok farklı alanda rahatlıkla kullanılabilir. Fiziki olarak zaman alan ve iş gücü gerektiren pek çok iş ve işlem, e-Mühür sayesinde hızlı ve zahmetsiz bir şekilde ilerler. 

TÜRKKEP e-Mühür’ün kullanım alanları ise şöyle sıralanabilir:

  • E-fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, vb. e-dönüşüm ürünlerinde,
  • E-yazışma paketi (EYP) 2.0 uygulamalarında,
  • Kamu kurumlarında yürütülen işlemler ve yapılan çeşitli başvurularda,

TÜRKKEP E-Mühür Nasıl Alınır?

Çok yakında satışa sunulacak olan TÜRKKEP e-Mühür’e sahip olmak oldukça kolay. İsterseniz TÜRKKEP resmi web sitesinde yer alan https://turkkep.com.tr/kullanici-talep-formu/ ile online olarak e-Mühür ön başvurunuzu gerçekleştirebilir ya da 81 ilde yer alan 200’e yakın TÜRKKEP başvuru merkezi üzerinden kolaylıkla e-Mühür başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Başvuru için gerekli belgeler ise şöyle:

  • TÜRKKEP, Nitelikli Elektronik Mühür Sertifika Taahhütnamesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi ya da Ticaret Sicil Belgesi Fotokopisi
  • Vergi Levhası Fotokopisi
  • İmza Sirküleri Fotokopisi (şahıs şirketlerinde imza beyannamesi)
  • İşlem Sorumlusuna Ait Kimlik Fotokopisi

Sıkça Sorulan Sorular

E-mühür ile Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?

Mali Mühür, sadece Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemi üzerinden yapılan e-Fatura ve e-Arşiv Fatura gibi uygulamalarda kullanılabilir. Mali mührün geçerli olduğu bütün e-dönüşüm uygulamalarında kullanılabilen e-Mühür, aynı zamanda EYP 2.0 gibi kurumsal yazışma paketi uygulamalarında da kullanılabilir.

E-mühür ile e-İmza Aynı mı?

Gerçek kişilere verilen e-İmza, hukuki olarak kişinin ıslak imzasına eşdeğerdir. E-mühür ise özel sektör firmaları, kamu kurum ve kuruluşları ve şahıs firmaları için oluşturulan bir sertifikadır. Sadece tüzel kişiler için üretilir ve e-İmza yerine geçmez.

Nitelikli e-Mühür Sertifikası e-İmza Oluşturmak Amacıyla Kullanılabilir mi?

Nitelikli Elektronik Mühür Sertifikası, e-İmza yerine geçmez ve Elektronik İmza yerine kullanılamaz.

E-İmza Nedir?

E-İmza, elle atılan imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkâr edilemeyeceğini kesinleştiren sistemdir.

 E-İmza Sertifikası (Nitelikli Elektronik Sertifika) gerçek kişilere verilir ve kişinin belge imzalamak için kullanıldığı sertifikadır. Elektronik ortamda oluşan imza sadece imzayı atan kişiyi temsil etmektedir. E-mühür ise sadece tüzel kişilere verilir.